Nopeudella onkin ratkaiseva merkitys, kun valitaan tekijää kiireiselle työlle

13.09. 16:45

0 💬

Korkealaatuiseen lankasahaukseen erikoistunut Nisula Oy on yksi ABB:n alihankkijoista. Maalahtelaisyritys ei kuitenkaan tee perinteistä alihankintaa, vaan sen erikoisosaamista ovat leikkaintyökalut, joita käytetään moottoreiden valmistuksessa ABB:n eri yksiköissä Suomessa ja maailmalla.

Kun tilaus tulee sisään, yrittäjä Sami Nisula tietää, että asiakkaalla on kova kiire. Nopeudella onkin ratkaiseva merkitys, kun valitaan tekijää kiireiselle työlle.

– Nopeus ja joustavuus ratkaisevat. Laatu on itsestäänselvyys. Jos laatu ei ole kohdallaan, sitten ollaan pelistä pois automaattisesti, kuvailee Sami Nisula, joka tuli isänsä Antti Nisulan avuksi perheyritykseen vuonna 2002. Sitä ennen hän oli työskennellyt kuutisen vuotta ABB:n palveluksessa.

Nisulan Oy:n historia ulottuu vuoteen 1979, jolloin Antti ryhtyi tekemään autotallissaan muoviruiskupuristuksessa ja alumiinivalussa käytettäviä muotteja. Sami oli silloin nelivuotias, ja hän muisteleekin viettäneensä paljon aikaa isänsä sorvin ääressä.

Vuonna 1988 yritys siirtyi autotallista nykyiseen toimipaikkaansa, Maalahden Makasiinitiellä sijaitsevaan halliin.

Sami Nisula sai varsinaisen tulikasteen yrittäjyyteen, kun Antti-isä kun sairastui 2007 ja oli lähes vuoden päivät pelistä pois. Samana vuonna Samin perheeseen syntyi lapsi, ja omakotitalokin oli työn alla. Meneillään oli nousukausi, ja konepajassa oli täysi höyry päällä.

– Rakensin taloa ja tein täällä kahta vuoroa. Jos nyt pitäisi tehdä sama uusintana, en luultavasti jaksaisi. Silloin oli pakko, sillä muuta vaihtoehtoa ei ollut. Oli se aika rankka vuosi, hän muistelee nyt hymyssä suin.

Tuolloin, kymmenen vuotta sitten, alkanut yrityksen sukupolvenvaihdos saatettiin loppuun viime vuonna. Vetovastuu on ollut Samilla vuoden päivät. Antti Nisula täyttää kohta jo 70 vuotta, muttei edelleenkään ole malttanut vaihtaa yrittämistä kokopäiväiseen halonhakkuuseen.

– En ole koskaan haaveillut eläkkeelle jäämisestä, enkä oikein vieläkään haluaisi. Kun on jossain määrin mukana yrityksen kuvioissa, on paremmin kiinni maailman menossa. Sami hoitaa asiat, mutta päätämme niistä edelleen yhdessä, kertoo Antti Nisula.

Yritys on selviytynyt kahdesta suhdannepudotuksesta ehjin nahoin, myös 1990-luvun lamasta, jolloin koko Suomi pysähtyi ja devalvaatio nosti velkataakkaa 30 prosenttia. Antti oli yrityksensä ainoa työntekijä, ja lamavuodet kuluivat ilman isompaa notkahdusta.

– Aina asiakkaat jotakin tilasivat, eikä peukaloita tarvinnut pyöritellä, hän muistelee.

2008 alkanut finanssikriisi aiheutti myös Nisula Oy:ssä nopean ja totaalisen pysähdyksen. Samin mukaan työt loppuivat muutamassa viikossa ilman ennakkovaroitusta.

– 2008 alkanut tilanne kesti pari vuotta. Meillä oli muita tilauksia kuitenkin sen verran, ettei työntekijöitä tarvinnut lomauttaa, Sami Nisula kertoo.

Hän mainitsee yrittämisen suurimmaksi haasteeksi lyhyen tilauskannan ja hektisen syklin: tulevaa kuormitusta ei pysty ennustamaan etukäteen. Kun asiakkaalla menee metallin työstössä tarvittava leikkuutyökalu rikki, tuotanto seisoo ja apua on saatava saman tien.

– Meillä jokainen projekti on aina uusi ja uniikki. Välillä on kova kiire, sillä tänään tulevan tilauksen on oltava yleensä huomenna valmis. Sitten voi olla muutama päivä hiljaisempaa.

Nopeus on samalla sekä haaste että paras kilpailuvaltti. Työntekijöitään Nisulat kiittävät joustavuudesta. Yritys työllistää kaksi ulkopuolista osaajaa.

Konttorin seinällä on taulu, joka kertoo Nisula Oy:n kuuluvan parhaaseen, kolmen A:n luokkaan.

– Parhaamme mukaan koetamme hoitaa yritystä. Yritys on mielessä illalla ennen nukkumaanmenoa ja aamulla heti kun on herännyt, Sam kuvailee.

Nisula Oy uusii koneitaan säännöllisesti niin, että käytössä on aina alan paras tekniikka.

– Kerran vuodessa päivitetään jokin kone. Tuorein hankinta on uusi lankasaha. Niitä on meillä nyt neljä kappaletta. Seuraava hankinta saattaa olla uusi cnc-työstökeskus, kertoo Sami Nisula, joka aikoo kasvattaa yritystä jatkossakin maltillisesti.

Hän ei näe painajaisia tulevista suhdannekuopasta.

– Tärkeintä on pitää pojat töissä ja varmistaa, että yritys on iskussa taas kun nousukausi alkaa. Ja sehän tuntuu jo alkaneenkin.

Pirjo Latva-MantilaAJANKOHTAISTA

NETTIKYSYMYS

Mikä yrittämisessä on parasta?
vapaus
hyvä toimeentulo
elämäntapa
saan jatkaa vanhempieni työtä
jatkuvat haasteet

KUVAGALLERIA