FitFactory liikuttaa Alajärvellä

06.06. 00:00

0 💬

Kyllä Alajärvellä kelpaa asua: hieno kauppakeskus keskellä kylää ja siellä muiden palveluiden lisäksi vielä komea kuntosali, joka on auki lähes kellon ympäri.

Tuija Silver-Lagerin luotsaama moderni FitFactory tarjoaa monipuolisia liikunta- ja hyvinvointipalveluita alueen asukkaille Paavolantorin kauppakeskuksen tiloissa.

Tuija on pitkän linjan liikuntaihminen. Hän ryhtyi ohjaamaan kuntosali- ja ryhmäliikuntatunteja työskennellessään JAPO-konsernin palveluksessa.

– Kaikki lähti siitä, kun halusin ruveta itse liikkumaan, mutta kukaan ei suostunut ohjaajaksi liikuntahalliin rakennetulla kuntosalilla. Kävin ohjaajakurssin ja menin kansalaisopistolle vetämään kuntosaliohjausta. Siitä innostuin ja lähdin kouluttautumaan pilates- ja kahvakuulaohjaajaksi.

Nuorimmaisen lapsen jälkeen Tuija jäi opintovapaalle ja suoritti liikunnan ammattitutkinnon. Pikku hiljaa liikunnasta oli tullut hänelle toinen työ, mikä johti lopulta oman yrityksen perustamiseen.

– En voi kun kiittää työnantajaa, joka antoi mahdollisuuden kokeilla yrittämistä työn ohessa. Olihan se välillä todella raskasta, kun kävi töissä, kotona oli kolme koululaista ja remontti päällä, ja illat ohjasi jumppia.

Rohkaisevaa palautetta

Tuija kuljetti mukanaan kahvakuulia ja muita jumppavälineitä salista toiseen ja mietti, miten mukavaa olisi, jos voisi ohjata tunteja yksien ja samojen seinien sisällä. 2014 haave toteutui, kun keskustasta löytyi tilat ja ensimmäinen FitFactory avasi ovensa. Tuija alkoi työllistää myös muita jumpanohjaajia.

Asiakkailta saatu palaute oli niin rohkaisevaa, että hän päätti varata kauppakeskuksen toisesta päästä niin isot tilat, että FitFactoryyn sopisi myös kuntosali. Nykyisessä paikassa yritys on toiminut vuoden päivät.

Sen koommin ei energinen yrittäjä ole ehtinyt palkkatöihin.

– Teimme ensiksi diilin, että olen kaksi päivää viikossa töissä, mutta kun toiminta kasvoi, oli luontevaa jäädä kokonaan töistä pois, kertoo Tuija, joka parhaimmillaan ohjaa itse jopa 15 ryhmäliikuntatuntia.

Hän on kouluttautunut myös personal traineriksi. Sali työllistää useita muita ohjaajia sekä hierojan, joilla on omat toiminimet.

– Meillä on hyviä tyyppejä töissä. Ohjaajilla on oma vapaus tehdä ja toteuttaa asioita: jos joku saa hyvän idean, sitä kokeillaan saman tien.

Koko perhe mukana

Puoliso Jannella on oma haastava työnsä Mäkelä Alulla, mutta FitFactory tarjoaa myös hänelle vapaa-ajan tekemistä.

– Janne on pitänyt kahvakuulatunteja, ja hän osallistuu juoksukoulun tekniikkavalmennuksen ja triathlonkouluun sekä hoitaa kaikki laskujen maksamiseen ja raha-asioihin liittyvät vastuut.

Myös muut perheenjäsenet osallistuvat kuntosalin pyörittämiseen parhaansa mukaan: mm. kulunvalvontajärjestelmä on Tampereella opiskelevan pojan käsialaa.

Yksityiselle kuntosalikeskukselle oli alueella selvä tilaus. Tuijan mukaan asiakasrekisterissä on yli 500 henkilön nimet, ja salilla käy yli 200 ihmistä viikoittain.

Tuija kertoo kesän olevan kuntosaliyrittämisen suurin haaste: kun kesä tulee, salikäynnit harvenevat. Vuokraa ja kalliit musiikkilupamaksut on maksettava myös kesällä.

– Pienellä paikkakunnalla ei ole totuttu pitkiin kuntosalijäsenyyksiin, jotka olisivat kassavirran kannalta hyviä. Meillä on juoksukoulua ja muuta kesällä, mutta niin se vain on, että kesä pitää tienata syksyllä ja talvella.

Toiseksi haasteeksi yrittäjä mainitsee byrokratian, sillä esimerkiksi eri arvonlisäveroluokkia on käytössä koko repertuaari: hieronnassa se on 0, ryhmäliikunnassa 10, juomissa ja proteiinipatukoissa 14 ja henkilökohtaisessa valmennuksessa 24.

– Siinä ei ole mitään järkeä.

Hyvä paikka yrittää

Jäätyään pois palkkatyöstä Tuija ryhtyi opiskelemaan yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa, mikä on auttanut häntä kehittymään yrittäjänä. Viimeksi yrittäjä on miettinyt, mitä toimintoja voisi vielä nykyisten lisäksi ulkoistaa ja mistä löytää liiketoiminnalle kasvua.

Paavolantori on Tuijan mukaan paras mahdollinen paikka yrittää.

– Meillä on täällä hirveän hyvä henki ja tämä on mahtava yhteisö. Yhdessä saamme aikaan vaikka mitä.

Alajärvi on alkanut profiloitua liikuntakaupunkina: erilaisia tiloja, saleja ja halleja on paljon ja joka lähtöön.

– Olen tavannut ihmisiä, jotka ovat päätyneet tänne töihin ja asumaan, koska liikuntamahdollisuudet koko perheelle ovat niin hyvät.

Pirjo Latva-MantilaAJANKOHTAISTA

NETTIKYSYMYS

Mikä yrittämisessä on parasta?
vapaus
hyvä toimeentulo
elämäntapa
saan jatkaa vanhempieni työtä
jatkuvat haasteet

KUVAGALLERIA