It-insinööristä tuli ihmisten auttaja

05.04. 00:00

0 💬

Tietoliikenneinsinööri Antero Högander ei kovin mielellään muistele 2000-luvun alun it-huumaa, aikaa, jolloin hän matkusteli erilaisten ohjelmistoprojektien perässä pitkin maailmaa. Asiakkaat olivat pankkeja ja suuria sijoittajia. Työtä riitti, päivät olivat pitkiä, nuori uraohjus tarttui kaikkiin tilaisuuksiin.

Kunnes tuli raja vastaan.

– Rupesin voimaan henkisesti tosi huonosti ja paloin loppuun. Siitä lähti kierre, joka kesti kymmenen vuotta. Niin kauan yritin laittaa itseäni kasaan, ja putosin työelämän ulkopuolelle, kertoo Högander. Pohjalainen Yrittäjä tapasi hänet Vöyrillä lämpölaitoksia valmistavan Finnish BMC Oy:n hallissa. Pikisistä käsistä ja tyytyväisistä kasvoista voi päätellä, että tietoliikenneinsinööri on löytänyt uuden vaihteen.

– Olen täällä yleismiehenä tekemässä eri työvaiheita, sellaisia, joissa ei ihan hirveästi tarvita ammattitaitoa.

Suomen Kyläavustajat

Högander perusti kaksi vuotta sitten yrityksen nimeltä Suomen Kyläavustajat Oy. Monitaitoinen yrittäjä ottaa vastaan toimeksiantoja siivouksista remontteihin ja vaikka metalliyrityksen alihankintatöihin.

– Olen tehnyt puutarhahommia, leikannut nurmikoita ja pensaita, kaatanut puita, siivonnut, pystyttänyt kesämökin runkoa ja tehnyt perustuksia, terasseja ja viemärikaivoremonttia. Nyt kun muissa hommissa on rauhallista, tulin auttamaan lämpövoimalan tekemisessä. Nämäkin työt teen yritykseni nimissä.

Tekemätöntä työtä riittää

Mies tietää, että tekemätöntä työtä riittäisi Suomessa vaikka miten paljon. Niinpä hän suunnittelee yrityksensä laajentamista myös muualle Suomeen. Yksi vaihtoehto voisi olla franschising-malli.

– Työt ovat sirpaleina ja palasina siellä täällä. Uskon, että monilla ihmisillä olisi mahdollisuus työllistyä Suomen Kyläavustajat Oy:n kautta. Visio on, että ihmiset voisivat löytää hyvinkin erilaisiin asioihin apua, eikä tarvitsisi lähteä metsästämään tekijöitä muualta. Tämän tyyppisten toimijoiden yhteystietoja on usein vaikea löytää.

Antero Högander on jo tehnyt tunnusteluja ja tullut vakuuttuneeksi, että malli todella toimisi muuallakin.

– Ajatuksena on, että palvelu pidetään edullisena niin, että kaikilla on mahdollisuus sitä ostaa. Kotitalousvähennys näyttelee tässä suurta osaa.

Työtä myös nuorille

Burnoutistaan hän toipui pikku hiljaa. Ensimmäinen askel oli ystäväpalvelutoiminta, eli vapaaehtoistyö.

– Olin tekemisissä nuorten kanssa ja sain tuntumaa nuorten maailmaan. Sen jälkeen lähdin lähihoitajakouluun, jossa erikoistuin mielenterveys- ja päihdetyöhön, ja pääsin tekemään niitä hommia. Kun kaksi vuotta sitten perustin Suomen Kyläavustajat, yksi ajatus oli ryhtyä tarjoamaan työtä vaikeasti työllistyville nuorille.

– Viime kesänä näin, miten tärkeää näille nuorille on lähteä liikkeelle ja tehdä työtä. Vaasan Jupiter-säätiöstä tuli vielä syksylläkin pari kaveria töihin.

Anteron tavoitteena on työllistää nuoria myös työkokeilujakson jälkeen sekä innostaa ja kannustaa näitä yrittäjyyteen.

Juuri nuorten työllistyminen yrittäjinä on yksi Suomen Kyläavustajat Oy:n toiminta-ajatus.

"Tiedän nyt rajani"

Antero ei olisi 20 vuotta sitten voinut kuvitella, millaista työtä tekisi vuonna 2017.

– En ole sama ihminen enää. Silloin minulla oli aika ahdasmielisiä käsityksiä asioista, joten kasvaminen ihmisenä on ollut tarpeen. Olen tajunnut, että ihmisten kanssa toimiminen ja tekeminen on minun juttuni ja olen siinä parhaimmillani.

– Uusi elämä on tuonut mukanaan myös perheen, hän iloitsee.

Yrityksen laajentaminen tarkoittaa, että Antero ryhtyy kouluttamaan ja perehdyttämään maahan uusia kyläavustajia. Hän ei kuitenkaan aio enää polttaa itseään loppuun.

– Tiedän nyt rajani ja sen, ettei yksi ihminen pysty kaikkeen. Meillä kaikilla on jotakin annettavaa yhteiseksi hyväksi.

Pirjo Latva-MantilaAJANKOHTAISTA

NETTIKYSYMYS

Mikä yrittämisessä on parasta?
vapaus
hyvä toimeentulo
elämäntapa
saan jatkaa vanhempieni työtä
jatkuvat haasteet

KUVAGALLERIA